Elles van Dijk | fotografie

Elles van Dijk (1953) is vanaf zijn studietijd woonachtig in Westerwolde. Hij heeft zijn werkzame leven doorgebracht bij onderwijsinstellingen, de eerste helft als onderwijsgevende en de ander helft bij de informatie- en communicatietechnologie afdeling.

Eind 2017 begon een langzamere levensfase, goed passend bij zijn passies zeilen en fotograferen. Zeilen is varen zonder doel, bewegen in de richting van de wind, het geeft weidse uitzichten en gedachten komen tot rust. Bij fotograferen is dat net zo, kijken door de lens kadert je blikveld, concentreert je gedachten op wat je op dat moment ziet, beelden waar je jezelf in kunt verliezen.

Zijn hele leven heeft Elles gefotografeerd. Met analoge fotografie begonnen, zwartwit-, kleur en dia filmrolletjes tot de eerste digitale camera’s en nu fotografische beelden vastleggend met een Pentax digitale spiegelreflexcamera, compacte digitale waterdichte camera en mobiele telefoon. Maar hij noemt zichzelf geen fotograaf in de klassieke zin van het woord. Fotograferen is voor hem een hulpmiddel bij het vangen van beelden. Hij bewerkt zijn beelden dan ook nauwelijks op zijn computer. Het gaat om het beeld puur zoals het was op het moment van vastlegging.

Inspiratie haalt Elles uit waar hij op dat moment is, doelloos kijken en dan iets zinvols zien. Beelden met patronen, structuur, vlakverdeling of symmetrie, weidse vergezichten en landschappen, beelden van objecten of ingezoomd op een detail, waardoor de functie van het object verdwijnt. “Het beeld moet mij als beeldenvanger rust geven, verwonderen, verbazen, mij uit mijn dagelijkse beslommeringen halen en de wereld om mij heen even doen vergeten”.

Geïnspireerd wordt Elles ook door zijn zoon Tijmen van Dijk die als kunstenaar zich bezighoudt met de oude analoge fotografie, verzamelt oude negatieven en foto’s, drukt ze weer af en brengt ze weer onder de aandacht (Instagram: ifoundyourfilm). Hij fotografeert ook weer met oude camera’s en filmrolletjes, ontwikkelt ze zelf en drukt weer af in zijn eigen doka of gedigitaliseerd (Instagram: tijmen.van.dijk). Samen met fotografische beelden bezig zijn en elkaar stimulerend.

Praktische informatie

Elles exposeert bij Kopje Genieten

Elles van Dijk
Lageweg 32, 9698 BP Wedde
Telefoonnummer: 0630652381
E-mailadres: contact@jandvik.nl
Website: www.jandvik.nl

De fotografische beelden die met “Westerwolde Rijgt” bij “Kopje Genieten” zijn te zien, zijn een selectie uit de jarenlange verzameling. Beelden vastgelegd tijdens ‘diedeldaintjen’, beelden die het leven vertragen. Ze zijn door hemzelf afgedrukt, de meeste op aquarelpapier. Zelf ingelijst met passe-partout of met een verdiepte rand rond de afbeelding in het papier door debossing techniek. Het merendeel van de lijsten zijn door Elles uit de kringloop gered.