Sidona Blaakmeer, keramiek

Sidona Blaakmeer (1955) is geboren in Stadskanaal, waar zij na wat omzwervingen in 1999 weer terugkwam, sinds kort woont ze in Gieten. Ze is zich creatief gaan ontwikkelen, eerst met tekenen en schilderen. Al snel merkte ze dat ze haar creatieve ideeën beter in klei uit kon drukken.
In 2003 kwam ze in het open atelier van De Pauw te Stadskanaal voor het eerst in aanraking met de RAKU techniek. Het Japanse teken RAKU staat voor geluk, vrede, vrijheid en vreugde.  Typerend voor deze techniek is het craquelé effect na het bakken.
Ook kwam zij in de Mussel in aanraking met de Houtstook bij Anneke Lutz , deze grote oven die met mijn werkstukken en die van mede  keramisten  uit heel Nederland wordt gevuld, wordt opgestookt  tot 1300 graden met puur alleen hout.  Deze onregelmatige  stook en de reductie  heeft grote invloed op de glazuren van werkstukken.
Naast het RAKU stoken volgde Sidona een opleiding in het boetseren van gezichten en heeft ze veel kennis opgedaan op het gebied van klei en glazuren bij het Kunstencentrum het Kielzog in Hoogezand en Kunstencentrum Vrijdag in Groningen.

Praktische informatie

Sidona exposeert bij Gasterij Smeerling.

Sidona Blaakmeer
De Zaalsteden 1
Gieten
06 38902258

sidona55@gmail.com
Anodis.nl

Facebook: Anodis keramiek

Over haar werk

Sidona maakt handgevormde schalen, vazen en objecten, bewerkt met verschillende technieken, gestookt in houtoven of raku-ton. Ze werkt met engobes, pigmenten en (as)glazuren. Ze laat zich inspireren door haar directe omgeving; de natuur, de mensen en dagelijkse dingen om haar heen én door haar eigen gedachten.