Gasterij Natuurlijk Smeerling (BL), Onstwedde

Gasterij Natuurlijk Smeerling is één van de Bijzondere Locaties, die tijdens WWR tien dagen gratis toegankelijk is en speciaal voor WWR activiteiten of exposities organiseert.

Smeerling is een buurtschap, een essenzweemdorp, van Onstwedde. Nu een beschermd dorpsgezicht in een prachtig natuurgebied. Centraal ligt Gasterij Natuurlijk Smeerling, een van onze ‘Bijzondere Locaties’.

Rond de historische boerderij ligt een vriendelijk erf, decor voor mooie exposities. Maar ook voor een rustpunt tussen de tuinbezoeken is deze locatie aan te raden. 
Natuurmonumenten, eigenaar van de boerderij en beheerder van het gebied, heeft tegenover het terras een kruiden- en bloementuin aangelegd. De kruiden worden gebruikt in de keuken en er worden regelmatig workshops aromatische planten gegeven over hoe kruiden kunnen worden ingezet voor persoonlijk gebruik. 
Raadpleeg hiervoor de website van de Gasterij.

Op woensdag 19 juni wordt op deze locatie de Westerwolde rijgt FAIR gehouden. Ongeveer 70 standhouders bieden koopwaar aan binnen het kader van ons evenement: groen en kunstzinnig.

De markt is van 10.00 tot 17.00 uur
Toegang voor bezoekers € 2,50 (kinderen tot 12 jaar gratis)
Parkeren gratis

Extra activiteiten

Maandag 17 Juni 13.30 uur wildpluk bloem en kruiden wandeling onder begeleiding van gids Jan Lantinga. Een wandeling van ca. 2 uur door het dal van de Ruiten waarbij de flora en fauna rondom de Ruiten AA wordt belicht. Pluk je eigen bloemen en kruiden voor een heerlijk kop thee die we naderhand gaan drinken bij de Gasterij. De kosten zijn € 7,50 per persoon inclusief een huisgemaakt lekkernij bij de thee. Opgave via: info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl voor 16 Juni (max 20).

Praktische informatie


Gasterij Natuurlijk Smeerling
Smeerling 15,
9591 TX Onstwedde
Margriet Nieuwenhuis / 0599-312611  
info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl

Alle dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Artistiek programma

Sidona Blaakmeer | keramiek

Extra informatie aromatische planten

Verzorgingsproducten voor de huid worden vanouds van plantaardige olie en etherische oliën van kruiden gemaakt. De basisolie wordt meestal uit zaden geperst, de etherische oliën worden meestal door stoomdestillatie gewonnen uit bloemen of uit de gehele (bovengrondse) plant.

Westerwolde en Drenthe zijn het meest noordwestelijke gebied waar van nature valkruid (Arnica montana) kan groeien. In Westerwolde is de plant volledig verdwenen, in Drenthe komt hij nog op enkele tientallen geïsoleerde plekken voort. De plant wordt veel gebruikt in natuurgeneeskunde en in natuurcosmetica, met name ook in massage-olie.

Naast Arnica worden diverse andere aromatische planten geteeld, zowel inheemse planten zoals geranium, kamille en duizendblad als typische cultuurplanten als Echinacea of salie. Dit zijn eenjarige planten zoals goudsbloem (calendula), maar ook meerjarige zoals lavendel of struiken zoals hondsroos of specifieke (Damascus)rozen die voor cosmetica geteeld worden.