2. Koetshuis Bellingwolde | Ineke en Peter de Vroede

Een riante tuin en huis uit 1850 met veel mogelijkheden. Aan de voorkant van dit rijksmonument negen leilindes met onder de ramen traditionele hortensia’s. Dat is wat Ineke en haar man aantroffen bij de bezichtiging in het prille voorjaar van 2022. De verrassingen kwamen later met het ontdekken van wat de aarde destijds nog verborgen hield.

Er werd verwijderd, gezaaid en geplant en inmiddels begint de tuin te lijken op het gestelde doel: een kruiden- en groententuin aan de zuidkant van het huis.

Aan de achterkant van het huis een terras met zicht op de uitbundig bloeiende vaste planten. Een pergola met rozen en paadjes die leiden naar een grasveldje omzoomd door een border met vaste planten en veelkleurig zaaigoed. Hier staat ook het tot atelier verbouwde koetshuis waarin Ineke een deel van haar schilderijen en tekeningen exposeert. Bij mooi weer kunnen de staldeuren open en worden buiten en binnen met elkaar verbonden door het zicht op de zijtuin waarin de eeuwenoude beukenboom en 2 appelbomen een prachtig decor vormen.

Aan de rand van de tuin ligt ook nog een stukje bos. Dit is nog in ontwikkeling.

Bezoekers zonder zwemdiploma’s (en hun ouders) even opletten, er is een zwembad in de tuin.

Extra activiteiten

Dinsdag 18 en donderdag 20 juni:
Dagbesteding van Tante Meef “Groeipunt” is aanwezig op dinsdag 18 en donderdag 20 juni. Door “Groeipunt” worden o.a. planten gestekt en verzorgd en tot ruil aangeboden in de ‘Plantenbieb’. Er wordt creatief gewerkt met gerecyclede materialen, waaronder het maken van etsen op een bijzondere manier. Dagbesteding “Groeipunt” maakt ook de kleurrijke papieren kralen voor Koetshuis Bellingwolde. Groeipunt – Tantemeef.nl

Praktische informatie

Ineke en Peter de Vroede
Hoofdweg 290
9695 AW Bellingwolde

Telefoonnummer: 06 28163305
E-mailadres: look@inekedevroede.nl
Website: Ineke de Vroede

Social media: instagram Vroedeinekede

Woensdag 19 juni gesloten de andere dagen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Artistiek programma

Ineke de Vroede | schilderkunst

Ineke en haar echtgenoot wonen sinds anderhalf jaar aan de Hoofdweg 290 in Bellingwolde. Het koetshuis in de grote tuin werd verbouwd tot een mooi atelier met uitzicht op de oude beuk en appelbomen. Ineke is deels autodidact kunstenaar en heeft zich verder ontwikkeld door zelfstudie en het volgen van workshops in schilderen en modeltekenen. Hierbij gestimuleerd door haar schilderende vader en de Baarnse kunstenaar Jaap de Ruig, waar zij lessen in portrettekenen volgde.

De reizen die zij maakte, waren en zijn dikwijls de inspiratie tot het maken van pasteltekeningen en olieverfschilderijen. Regelmatig exposeerde zij in Nederland, Frankrijk en ook in Mexico heeft zij meerdere tentoonstellingen gehad, zoals te zien is op haar website.

Haar werk bestaat uit portretten van mens en dier, stillevens, landschappen, naakten en strandtaferelen in diverse technieken. Met name kinderenen en oudere mensen hebben haar voorkeur. Meestal in olieverf of pastel. Vooral met pastel kan een teer kinderhuidje mooi worden weergeven. Ook voor felle kleuren is pastel zeer geschikt. De schilderijen over Mexico, Guatemala en Indonesië zijn hiervan een levendig bewijs. Deze felle kleuren tref je ook aan bij een serie Spakenburgse werken met vrouwen en kinderen in traditionele klederdracht. Museum Spakenburg heeft 6 van deze werken in haar collectie opgenomen. Tradities hebben haar interesse, zoals ook blijkt uit een serie schilderijen en pastels van processies in Mexico en het Noord Hollandse Laren. “Westerwolde Rijgt” is inmiddels ook een traditie en ook hiervoor borrelen de ideeën al op.