Trollgård Mussel

Het is duidelijk dat de eigenaren van deze tuin een zwak voor Zweden hebben. Trollgård betekent trollenboerderij en de tuin is ingericht volgens de lagom-gedachte: ‘precies zo goed of veel als het zou moeten zijn’. De bewoners hebben dat vertaald naar een beetje van dit en een beetje van dat, zoveel mogelijk gebruik makend van gebruikte materialen.
In de voortuin ligt de Kopse Aa, een langgerekte vijver met een naam die een knipoog is naar de vele waterstromen in Westerwolde die ook op Aa eindigen.
Verder is er een rozenprieel met geurende rozen, een kleine moes-kruidentuin, een boomgaardje, een vlinder/insectenborder en bospaadje door het eigen trollenbos (Trollskog), naar een wildhuisje met uitkijk over de landerijen.
De boerderijdieren in het stalletje hebben, hoe kan het ook anders, allemaal een Zweedse naam. Opvallend is de warme rode kleur van de bijgebouwen. In het Zweedse Huis is het creatieve café en wordt de kunst gepresenteerd. Ook zijn er heerlijke Zweedse lekkernijen te krijgen.

Extra Activiteiten

Alle dagen is er een korte power point presentatie over de Zweedse natuur, tuinen en kunst te zien

Zaterdag 17 juni: deze dag staat in het teken van Lagom.
Lagom ‘niet te veel en niet te weinig maar precies goed’, de gulden middenweg. Probeer Lagom te vertalen naar je dagelijks leven en je zult gelukkig zijn. Het Zweedse geheim voor het goede leven is de sociale fijngevoeligheid. Iedereen moet tevreden zijn en iedereen is gelijk. Lach dagelijks, geef complimentjes, maak een praatje en help regelmatig een ander. Wandel, geniet en wees één met de natuur, dat geeft rust in het hoofd. Zorg dat je plezier in je werk hebt. Een rustmoment in de dagelijkse drukte is de FIKA, de koffiepauze met vrienden en collega’s met veel lekkernijen om gewoon even van te genieten. Naast verse eenvoudige voeding staan rituelen met vuur centraal. Of dat nu een haardvuur of een buitenkampvuur of kaarsen in huis zijn. Het creëert een gevoel van saamhorigheid. Vandaag bij ons een boel gezelligheid, FIKA lekkernijen, vuur en saamhorigheid.

Zondag 18 juni: Pippi Langkous dag.
Pipi Langkous is een vrolijk meisje en ze is zichzelf. Haar grote schoenen, eigenwijze vlechten en vrolijke kleding maken Pippi zoals ze is. Ze trekt zich van niemand iets aan.
Eigenlijk moet iedereen een beetje meer kind blijven en dat gaan we vandaag doen op Trollgard.
Zo zijn er spelletjes, speur/puzzeltocht, muziek, broodjes bakken, een kinderworkshop insectenhotel (kosten hiervoor bedragen 10 euro) maken en nog veel meer.

Daarnaast komt zondag 18 juni ‘A River Below’ optreden van 14.00 tot 16.00 uur in meerdere korte sessies.

Dinsdag 20 juni: Workshop Speksteen ontdekken.
Ontdek hoe heerlijk rustgevend het is om iets te maken uit speksteen. Met rasp, vijl en schuurpapier creëer je je eigen kunstwerkje en op het eind wordt het gepolijst. Je kunt een steentje bewerken tot hangertje met koordje of een beeldje maken op een sokkel.
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur
Kosten: hangertje € 17,50 of beeldje € 25,-
Max. 12 deelnemers, aanmelden voor 18 juni.

Donderdag 22 juni: Workshop groendecoratie.
We maken een toef, guirlande of een torentje van groen uit de tuin met toevoeging van wat andere materialen.
Tijd: 13.30 tot 17.00 uur.
Kosten: € 20 euro p.p. max. 12 deelnemers. Vol is vol

Zaterdag 24 juni: Midzomer.
Midzomer wordt niet precies op de langste dag van het jaar gevierd, maar op de vrijdagavond die tussen 19 en 25 juni valt. Midzomernacht wordt beschouwd als een tijd van magie en mysterie. Planten zouden genezende krachten krijgen en werden gebruikt om de toekomst te voorspellen. Jonge vrouwen moesten zeven verschillende soorten bloemen plukken en onder hun kussen leggen en dromen over hun toekomstige echtgenoot. Voor Midzomer trekken alle Zweden de natuur in. De steden zijn op deze vrijdag én de zaterdag erna compleet uitgestorven en de winkels zijn dicht. De Meiboom wordt neergezet, bloemenkransen voor op het hoofd worden gemaakt, picknickmanden staan klaar met verse aardappelen met dille, ingelegde haring, aardbeien met slagroom en aquavit. En dan moet er gedanst worden tijdens het zingen van Små Grodorna , het kikkerlied en er worden spelletjes en andere activiteiten gedaan. Laten wij dat nou ook allemaal doen op de zaterdag van midzomer, 24 juni.

Zondag 25 juni: Vocaal Ensemble Chaverim.
Chaverim komt uit het Hebreeuws en betekent vrienden. Het is een gemengd koor bestaande uit ongeveer 35 leden en staat onder leiding van dirigent Klaas Withaar. Ze zullen meerdere keren een kort optreden verzorgen in de tuin.

Praktische informatie

Trollgård
Bart en Jessica Wassenaar
Kopstukken 23
9584 TE Mussel
06 16661978

Tijdens Westerwolde rijgt alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

jessica_bouman@hotmail.com
hetzweedsehuis.nl

Artistiek programma

Jessica Wassenaar exposeert op haar eigen erf, Trollgård.

Over Jessica Wassenaar

Als bloemist begonnen en via peuterleidster, kruidendeskundige, terecht gekomen bij de beeldende kunst.
Als puber was zij al geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Na de havo en een bloemenopleiding, heeft zij een jaar les gevolgd bij de Haagse school voor kunsten.
Teken- en schilderlessen volgde zij vervolgens o.a. bij AKE in Emmen bij Suco Sarkinovic.
Daarna heeft zij jarenlang lessen gevolgd bij Nicole v/d Veen-Kerssies en bij Ivo Winnubst. Maar ook het boetseren boeide haar en daarvoor volgde ze lessen bij het ICO in Assen en nu bij Thea Veldkamp.

Haar inspiratie komt vooral uit de natuur en het prachtige land Zweden. Zij schildert realistisch maar niet té. Het moet voor haar een schilderij blijven met een ‘foutje’ en een ziel erin. Zowel solo als met groepen heeft zij al vaak geëxposeerd door het land.
Jessica exposeert met schilderijen en speksteen creaties, maar is ook met een nieuwe uitdaging, mobiel fotografen.

Joke Heerlien | textiel en fotografie

Helena Jansen | keramiek

Nienke van Veen | brons sculpturen