Cultuurtuin Vriescheloo | Agnes Spruit

Cultuurtuin Vriescheloo kun je typeren als een klein natuurgebied…

Er zijn verschillende leefgebieden in de tuin, zoals een boomgaard, een stukje bos, stapelmuurtjes, een tuin met bakken van oude stenen en een weideveld met hoge grassen en wilde bloemen. Wilde hoekjes zijn de paradijsjes voor allerlei dieren. De kas, romantische schuurtjes en zitjes vormen een randdecor.
Het bekijken en observeren van de bezigheden van dieren en insecten is leidend bij het onderhoud door de eigenaren. Het is vooral meegaan met de beweging van de tuin zelf. Wilde inheemse planten worden gekoesterd. Planten gaan hun eigen gang, maar Agnes kan ook rondlopen met een plant op zoek naar een plek, waar het nog beter kan gedijen. Er wordt dus wel degelijk gestuurd en zo nodig ingegrepen. Met de grasmaaier worden paden gemaaid en die paden worden zo nodig verlegd, om de plekken heen die de eigenaren niet willen beroeren.

De bloei van besdragende struiken en bomen in het voorjaar is eerst belangrijk voor insecten, zo ontstaan er later in het jaar bessen voor de vogels. Af en toe eten de eigenaren er zelf van, maar het meeste laten ze opgaan in het ecosysteem. 

Koffie, thee en iets lekkers verkrijgbaar.

Extra Activiteiten

 • 25 juni Optreden Wiltsangh, vanaf 11.00 uur
  Wiltsangh is een ensemble bestaande uit 4 zangers. Zij brengen vooral liederen uit de Middeleeuwen en muziek uit de Renaissance. Wiltsangh zal deze dag meerdere optredens verzorgen in de tuin.
 • 23 juni Mini-workshop vilten
  Vilten is niet alleen een kunstvorm maar ook een ambacht dat in de middeleeuwen veel werd gebruikt. Dat geldt ook voor het spinnen van wol.
  Op deze donderdag kun je bij Agnes een mini-workshop vilten doen van ongeveer 20 minuten. Je maakt dan een klein decoratief lapje en ervaart wat wol onder je handen doet. Ook leuk voor kinderen! Agnes zal tevens het spinnen op een spinnenwiel demonstreren.
  Geen vaste tijden, maar steeds bij voldoende belangstelling.
  Deelname is gratis

Praktische informatie

Cultuurtuin Vriescheloo
Ossedijk 3  
9699TB Vriescheloo

Agnes Spruit en Jaco Troost
0597-541828   |  06-83133949
agnesspruit@planet.nl

agnesspruit.nl   

Uitsluitend tijdens WWR alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Geen honden toegestaan.

Details werk Agnes Spruit

Artistiek programma

‘Rondedans met Moeder Aarde’ terug in de natuur

Dit jaar is de tuin het decor voor de expositie ’Rondedans met Moeder Aarde’;  kunst van handgemaakt natuurlijk vilt en natuurlijke materialen.
De expositie heeft al gereisd naar een sjieke zaal in Sint Petersburg, naar het viltmuseum in Mouzon – Frankrijk en naar Bourtange.
Het Moeder Aarde beeld is de kern van de expositie. Een menshoog beeld ontstaan uit een grote boomwortel waarop viltsculpturen zijn aangebracht. Het verbeeldt zowel de schoonheid als de aantasting van de natuur en is een oproep om zorgzaam te zijn voor de natuur.
Na alle reizen is Moeder Aarde terug op haar geboortegrond. Het was de wens van Agnes om haar de plek te geven waar ze hoort: in de natuur. Ook andere prachtige kunstobjecten van vilt en natuurlijk materiaal krijgen een plek in de tuin, zodat ze opgaan in hun omgeving en de omgeving de energie van het werkstuk versterkt.

Vilt is een natuurlijk materiaal en vergankelijk. Hoe zal het gaan met Moeder Aarde? Misschien halen de vogels wol uit haar haren voor een nest, komen er insecten in haar stronk en gaat ze op in de kringloop van de natuur, of misschien verschijnt ze, net zoals de natuur, later weer in een andere gedaante.


De werken van de buitenexpositie zijn niet te koop, maar in het atelier staan viltwerken geëxposeerd voor binnengebruik, die wel naar een nieuwe eigenaar mogen.

Cultuurtuin

In de tuin is plaats voor cultuur. Zo is de naam ’ Cultuurtuin Vriescheloo’ ontstaan.
Scholen bezoeken het poppentheater van Agnes en ze verzorgt workshops voor kinderen en volwassenen in haar atelier en de tuin.
De tuin wordt gezamenlijk onderhouden door Jaco en Agnes.

Rechtsonder het atelier van Agnes Spruit