Cultuurtuin Vriescheloo | Agnes Spruit

Cultuurtuin Vriescheloo kun je typeren als een klein natuurgebied…

Er zijn verschillende leefgebieden in de tuin, zoals een boomgaard, een stukje bos, stapelmuurtjes, een tuin met bakken van oude stenen en een weideveld met hoge grassen en wilde bloemen. Wilde hoekjes zijn de paradijsjes voor allerlei dieren. De kas, romantische schuurtjes en zitjes vormen een randdecor.
Het bekijken en observeren van de bezigheden van dieren en insecten is leidend bij het onderhoud door de eigenaren. Het is vooral meegaan met de beweging van de tuin zelf. Wilde inheemse planten worden gekoesterd. Planten gaan hun eigen gang, maar Agnes kan ook rondlopen met een plant op zoek naar een plek, waar het nog beter kan gedijen. Er wordt dus wel degelijk gestuurd en zo nodig ingegrepen. Met de grasmaaier worden paden gemaaid en die paden worden zo nodig verlegd, om de plekken heen die de eigenaren niet willen beroeren.

De bloei van besdragende struiken en bomen in het voorjaar is eerst belangrijk voor insecten, zo ontstaan er later in het jaar bessen voor de vogels. Af en toe eten de eigenaren er zelf van, maar het meeste laten ze opgaan in het ecosysteem. 

Koffie, thee en iets lekkers verkrijgbaar.

Extra Activiteiten

  • De extra activiteiten worden binnenkort toegevoegd.

Praktische informatie

Cultuurtuin Vriescheloo
Ossedijk 3  
9699TB Vriescheloo

Agnes Spruit en Jaco Troost
0597-541828   
agnesspruit@planet.nl

agnesspruit.nl   

Uitsluitend tijdens WWR alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur
Geen honden toegestaan.

Details werk Agnes Spruit

Artistiek programma

‘Rondedans met Moeder Aarde’ terug in de natuur

Op verzoek van velen is ook in 2023 ‘Rondedans met Moeder Aarde’ te zien in de grote koepel van takken.
De expositie heeft van 2013 t/m 2018 gereisd langs verschillende musea in Nederland en het buitenland, zoals het viltmusuem in Mouzon – Frankrijk en Bourtange.
Het Moeder Aarde beeld is de kern van de expositie. Een menshoog beeld ontstaan uit een grote boomwortel waarop viltsculpturen zijn aangebracht. Het verbeeldt zowel de schoonheid als de aantasting van de natuur en is een oproep om zorgzaam te zijn voor de natuur.
Na alle reizen is Moeder Aarde terug op haar geboortegrond. Het was de wens van Agnes om haar de plek te geven waar ze hoort: in de natuur.

Daarnaast zal Agnes ook nieuwe, spannende werken tentoonstellen in haar tuin.

Vilt is een natuurlijk materiaal en vergankelijk. Hoe zal het gaan met Moeder Aarde? Misschien halen de vogels wol uit haar haren voor een nest, komen er insecten in haar stronk en gaat ze op in de kringloop van de natuur, of misschien verschijnt ze, net zoals de natuur, later weer in een andere gedaante.


De werken van de buitenexpositie zijn niet te koop, maar in het atelier staan viltwerken geëxposeerd voor binnengebruik, die wel naar een nieuwe eigenaar mogen.

Cultuurtuin

In de tuin is plaats voor cultuur. Zo is de naam ’ Cultuurtuin Vriescheloo’ ontstaan.
Scholen bezoeken het poppentheater van Agnes en ze verzorgt workshops voor kinderen en volwassenen in haar atelier en de tuin.
De tuin wordt gezamenlijk onderhouden door Jaco en Agnes.

Rechtsonder het atelier van Agnes Spruit