Henk van Vessem | abstracte schilderkunst

Schilderen vanuit gevoel


Henk van Vessem (1939) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.
De werken van Henk van Vessem zijn overweldigend door hun dynamische beweging. Hoewel zijn schilderijen abstract zijn, zijn er vormen in te vinden, die vanzelf ontstaan zijn. Tijdens het schilderen zoekt Van Vessem naar een beeld dat kan uitdrukken wat hem op dat moment bezighoudt. Hij werkt zoals hij het zelf aangeeft vanuit zijn gevoel, zijn buik, en zoekt naar mogelijkheden om wisselende stemmingen en gevoelens uit te drukken.

Henk van Vessem werkt al jarenlang op deze wijze. Hij verandert en corrigeert zijn werken veelvuldig en verwerkt tekenachtige elementen in zijn overigens puur spontaan aandoende doeken. Het is een feest van kleur en beweging, voortkomend uit een enorme levenslust.

Praktische informatie

Henk van Vessem, kunstschilder

henkvanvessem.nl


Recensie Meander kunstuitleen:

“Het bijzondere aan zijn werk is dat hij als kunstenaar zo verbluffend trefzeker blijft. Zijn omvangrijke oeuvre dat al zovele schilderijen, pastels en zeefdrukken beslaat is een voortdurende stroom van spontane schilderactie met een constante hoge kwaliteit. De abstractie is door zijn vaak snelle werkwijze een van de moeilijkste uitdagingen in de schilderkunst. De uitwerking kan gemakkelijk ontsporen. Bij onvoldoende beheersing is er vaak te weinig samenhang, bij te grote controle kan de voorstelling stijf en te geconstrueerd worden.

Deze manier van schilderen vraagt een behoorlijk talent om de spanning in de voorstelling te kunnen houden. Henk van Vessem heeft dat talent. Hij vindt de balans tussen zijn drang tot ongebreidelde improvisatie en de heldere structuur van de voorstelling. Zijn werk is bijna altijd een feest voor het oog en de geest.”