Ineke Donker | papierkunst

Ineke vertelt:

“Papier: leuke notitieboekjes of de prachtigste velletjes, wit of gekleurd, ik word er hebberig van. Voor mij is het altijd mooi.
Ruim 5 jaar geleden kwam ik via workshops en cursussen in aanraking met het ambacht van papierscheppen en sindsdien is papier voor mij niet zomaar mooi, het is bijzonder.
Geen gladde randen, maar onregelmatige lijnen. Niet een strak oppervlak, maar steeds wisselende ruwe structuren.
Ik hou ervan!
Vanaf die tijd maak ik handgeschept papier van papierresten: printerpapier, melkpakken, en vooral gebruikte koffiebekers. Hiervan maak ik bijvoorbeeld kaarten, cadeaulabels en visitekaartjes, maar ook schalen en kommen en draadfiguren die bespannen worden met handgeschept papier. Dat allerlei vormen van afgedankt papier en karton weer mooie nieuwe producten kunnen worden vind ik geweldig en in workshops laat ik ook anderen dat ervaren.

Ik ben echter ook behept met een flinke portie nieuwsgierigheid. Soms is dat ongemakkelijk, maar in combinatie met papierscheppen borrelt het regelmatig in mijn hoofd. Om papier te maken heb je plantaardige vezels nodig. Die zitten in hout en in papierresten, maar toch ook in een heleboel andere planten. Dus… wat zou er allemaal kunnen?
Die vraag riep op om te gaan experimenteren. En dus onderzoek ik sindsdien de mogelijkheden die planten, groentes en fruit bieden om pulp en papier van te maken. Dit papier verwerk ik tot sieraden, ‘eigenwijze sieraden’. Kettingen met een hanger van papier van varenblad of irisblad, van prei of venkel, van citroen of rode paprika, of van…”

Ineke Donker exposeert bij Tuinkronkels

Praktische informatie


Ineke Donker
Ellerhuizen 26
9781 TT Bedum.
06 20829135 

info@korau.nl
korau.nl
Facebook: Korau
Instagram.com/inekekorau

Ineke Donker

Jaarkraal

Ineke Donker gaat voor WWR de jaarkraal 2022 maken, van papierpulp. Dat zou ze in 2020 al doen, maar die editie van WWR ging niet door, evenals die van 2021. Maar nu dan eindelijk haar bijdrage aan een snoer! Een hele opgave om al die kralen te maken; we zijn erg blij met haar inzet! 

Sieraad van papier. Dit is een voorbeeld. Hoe ‘onze’ kraal er uit ziet is een verrassing!

Een jaarkraal van papier?

Sieraden van papier, maar hoe zit dat dan met zweten of een regendruppel? Een goed punt: ook dit papier wordt week van vocht. Daarom wordt elke hanger met een natuurlijke lak afgelakt. Zweet of een paar regendruppels, daar kan een eigenwijs sieraad wel tegen; er mee gaan douchen is niet aan te raden.

Deze uienkaart komt uit de serie groente- en fruitkaarten van Korau. Ze komen tot stand door een bijzonder proces, namelijk vochtige groente- of fruitschijven indrogen in nat handgeschept papier; dus de vezels aan vezels laten hechten, zonder lijm.